Moka konvičku vynalezl v roce 1933 Luigi De Ponti, pro odborníka na zpracování hliníku Alfonsa Bialettiho. Největším výrobcem je Bialetti i dnes. V italských domácnostech se stal tento kávovar velmi oblíbeným a rychle se rozšířil do dalších zemí po celém světě. Moka konvičky Bialetti jsou nejvíce kopírovaným výrobkem na světě s více než 200 milióny vyrobených kusů. A proč tomu tak je?

Moka konvička je praktická, skladná, na rozdíl od kávovaru není drahá a především vám uvaří skvělou kávu. Její příprava není vůbec složitá. Jen se nesmí přepálit, je to jediný způsob přípravy, při kterém káva prochází varem. Abyste dosáhli vynikajícího výsledku je nutné projít si těmito 8 kroky.

  1. Základem je čistota konvičky! Vždy ji celou rozeberte a vypláchněte, u hliníkových modelů stačí horká voda, nikdy chemie! Tam kávová patina dokonce prospívá chuti kávy.
  2. Kávu čerstvě namelte. Pozor, určitě ne nejemno, struktura by měla být asi jako krupice. Vhodné jsou drsnější, tmavěji pražené kávy i s robustou, světle pražené arabiky nemají rády bod varu, bez kterého se neobejdete.
  3. Vodu o pokojové teplotě nalijte do spodní části až po ventil, případně rysku. Kávu nasypte do sítka, ale spíše načechrejte, nesmí se pěchovat. Okraje sítka musí být dokonale čisté, aby konvička dobře těsnila.
  4. Vodu navíc doporučujeme předehřát. Díky tomu se rychleji začne tvořit pára a sníží se riziko spálení kávy.
  5. Do spodní části nezapomeňte vložit sítko a oba díly pak pevně sešroubujte k sobě. Spoj musí být perfektní, jinak vám voda začne vytékat, a to nechcete.
  6. Moka konvičku postavte na tak velký ohřívač, aby pokryl celé dno. Pokud kávu připravujete na plameni, tak by neměl přesahovat spodní okraj konvičky. Jen ji zespodu ohřívat.
  7. Po několika minutách začne voda probublávat přes sítko. Jakmile do horní nádobky začne vytékat káva, ztlumte plamen.
  8. POZOR! Nyní to nejdůležitější pro výslednou chuť kávy! Moka konvičku musíte včas odstavit, aby se káva nepřepálila. Ve spodní nádobce by vždycky měla zůstat trocha vody. Káva je hotová když dosáhne ústí hubičky (cca 2/3 objemu).